Kategorie

16.12.2013

Omlet pomarańczowy z granatem

Dzisiaj odchodzimy trochę od wpisów świątecznych, chociaż smakowo nie oddalimy się od nich zupełnie.  Będzie omlet, który w ubiegłym tygodniu pojawiał się u nas na śniadanie kilka razy, głównie za sprawą mojej córki - wielbicielki omletów.  W tym tygodniu wyjątkowo często prosiła mnie o omlet i za każdym razem musiał to być ten "w kawałkach", czyli cesarski.  Z omletem staram się przemycać owoce.  W tym konkretnym pomarańcze, a raczej sok z pomarańczy oraz granat.  Polecam.




Składniki (na 2 omlety):
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • ok. 120 ml soku Tymbark 100%
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • ziarenka z połowy granatu
  • jogurt naturalny

Wykonanie:

Biała ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli.  Żółtka ucieramy z cukrem.  Następnie dolewamy do nich sok pomarańczowy i mieszamy.  Powoli dosypujemy mąkę i mieszamy ponownie.  Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.  Mieszamy je z ubitą pianą.  Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wylewamy połowę ciasta.  Omlet smażymy z jednej strony, przerzucamy na drugą i ponownie smażymy.  Kroimy na patelni na kawałki i chwilę podsmażamy z odrobiną masła.  Przekładamy na talerz, polewamy jogurtem i posypujemy ziarenkami granatu.  Na patelni ponownie roztapiamy masło i smażymy drugi omlet.


Wpis sponsorowany

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.