Składniki (na 2 omlety):
- 2 jajka
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
- ok. 120 ml soku Tymbark 100%
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- ziarenka z połowy granatu
- jogurt naturalny
Wykonanie:
Biała
ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Żółtka ucieramy z cukrem.
Następnie dolewamy do nich sok pomarańczowy i mieszamy. Powoli
dosypujemy mąkę i mieszamy ponownie. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej
śmietany. Mieszamy je z ubitą pianą. Na patelni rozpuszczamy łyżkę
masła, wylewamy połowę ciasta. Omlet smażymy z jednej strony,
przerzucamy na drugą i ponownie smażymy. Kroimy na patelni na kawałki i
chwilę podsmażamy z odrobiną masła. Przekładamy na talerz, polewamy
jogurtem i posypujemy ziarenkami granatu. Na patelni ponownie
roztapiamy masło i smażymy drugi omlet.
Wpis sponsorowany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.