Kategorie

15.12.2013

Śledzie korzenne

Kolejna propozycja na wigilijne śledzie.  Tym razem w odsłonie korzennej.  Przepis szybki i łatwy.  Do tego przygotowujemy je kilka dni wcześniej, a w Wigilię tylko przekładamy na talerz.




Składniki:
  • 3 - 4 płaty śledziowe (z zalewy solnej)
  • po 3 ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i goździków
  • po pół łyżeczki ziaren kolendry, gorczycy i jałowca
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 2  - 3 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • 1 szklanka oleju
  • cebula (do podania)

Wykonanie:
Śledzie moczymy w wodzie.  Przyprawy ucieramy w moździerzu.  Mieszamy razem z przeciśniętym czosnkiem i zawijamy w gazę.  Gazę z przyprawami obwiązujemy sznurkiem, wkładamy do słoja i zalewamy olejem.  Odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej. 
Wymoczone śledzie osuszamy i przekładamy do oleju.  Odstawiamy do lodówki na kilka dni.  Przed podaniem śledzie wyjmujemy z oleju i dekorujemy sparzoną cebulą w plasterkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.