Składniki (na około 8 mniejszych foremek lub jedną keksówkę):
- 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
- 500 g dyni (waga po obraniu)
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 6 łyżek oleju
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
- szczypta tartej gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej
- 3/4 szklanki otrąb owsianych
- 2 jajka
- sól, pieprz
- pestki dyni do posypania
Wykonanie:
Soczewicę
opłukać i ugotować w 2 szklankach wody razem z zielem i liściem
laurowym, tymiankiem i łyżeczką soli. Gotować mieszając co jakiś czas,
przez około 15 - 20 minut, aż soczewica się rozgotuje. Wyjąć ziele i
liście i dodać kaszę kukurydzianą. Wymieszać i odstawić.
Posiekaną
cebulę i czosnek podsmażyć na oleju z curry i gałką. Dodać startą
dynię. Smażyć, aż dynia będzie miękka. Dosypać otręby i wymieszać. Do
dużej miski przełożyć obie masy i dodać jajka. Wymieszać całość (można
mikserem) i doprawić do smaku.
Formę
do keksówki (u mnie 30 cm) wysmarować tłuszczem, wysypać otrębami.
Przełożyć masę, wyrównać i posypać pestkami dyni. Piec w 200 stopniach
przez około godzinę (w małych foremkach około 45 minut).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.