Kategorie

21.12.2013

Pasztet z soczewicy i dyni

Dzisiaj propozycja niekoniecznie tradycyjna.  Pasztet, który może zawitać na świątecznym i codziennym stole.  Pasztet z dyni i soczewicy, który jakiś czas temu poleciła mi Edytka.  Początkowo nie byłam przekonana czy mi smakuje, ale już po chwili zakochałam się w nim całkowicie.  Jeżeli tylko lubicie dynię, polecam małą odmianę na świątecznym stole.




Składniki (na około 8 mniejszych foremek lub jedną keksówkę):
  • 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
  • 500 g dyni (waga po obraniu)
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 6 łyżek oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej
  • 3/4 szklanki otrąb owsianych
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • pestki dyni do posypania

Wykonanie:
Soczewicę opłukać i ugotować w 2 szklankach wody razem z zielem i liściem laurowym, tymiankiem i łyżeczką soli.  Gotować mieszając co jakiś czas, przez około 15 - 20 minut, aż soczewica się rozgotuje. Wyjąć ziele i liście i dodać kaszę kukurydzianą.  Wymieszać i odstawić.
Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na oleju z curry i gałką.  Dodać startą dynię.  Smażyć, aż dynia będzie miękka.  Dosypać otręby i wymieszać.  Do dużej miski przełożyć obie masy i dodać jajka.  Wymieszać całość (można mikserem) i doprawić do smaku.
Formę do keksówki (u mnie 30 cm) wysmarować tłuszczem, wysypać otrębami.  Przełożyć masę, wyrównać  i posypać pestkami dyni.  Piec w 200 stopniach przez około godzinę (w małych foremkach około 45 minut).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.