Ciasto:
- 1 kg maki
- 10 dkg drożdży
- 250 g margaryny / masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- pół szklanki śmietany
Wykonanie:
Nadzienie z mięsa i kapusty- farsz udusić z przyprawami, przepuścić przez maszynkę.
Drożdże postawić do wyrośnięcia ze śmietaną i cukrem, wszystkie składniki posiekać, zagnieść dokładnie. Mąki można nieco odjąć i dodawać całość w miarę potrzeby, w zależności od tego, jak ciasto się wiąże. Wałkować ciasto na podłużne placki, układać nadzienie wzdłuż, rolować ciasto wokół nadzienia, oklepać nożem zrolowany wałek ciasta. Posmarować żółtkiem, osypać ulubionymi przyprawami, kroić skośne "roladki", odstawić do wyrośnięcia, piec jak drożdżowe.
Drożdże postawić do wyrośnięcia ze śmietaną i cukrem, wszystkie składniki posiekać, zagnieść dokładnie. Mąki można nieco odjąć i dodawać całość w miarę potrzeby, w zależności od tego, jak ciasto się wiąże. Wałkować ciasto na podłużne placki, układać nadzienie wzdłuż, rolować ciasto wokół nadzienia, oklepać nożem zrolowany wałek ciasta. Posmarować żółtkiem, osypać ulubionymi przyprawami, kroić skośne "roladki", odstawić do wyrośnięcia, piec jak drożdżowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.