Kasza
gryczana z burakami czyli risotto po polsku. Tak spodobało mi się
buraczane risotto, że postanowiłam przygotować wersję bardziej
dietetyczną i rodzimą. Wersję z kaszą gryczaną. Przyznam, że
smakowało chyba nawet bardziej niż z ryżem. Jadłam jako dodatek do
kurczaka z grilla oraz jako samodzielne danie. Smakowało też mojemu
mężowi.
Składniki:
200 g kaszy gryczanej
1 burak (ok 250 g) ugotowany
1 czerwona cebula
150 ml czerwonego wytrawnego wina
ok. 500-600 ml bulionu warzywnego
olej
2 łyżki masła
natka pietruszki
sól, pieprz
Wykonanie: Do
garnka wlewamy odrobinę oleju. Podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy
kaszę gryczaną i przez chwilę razem podsmażamy. Wlewamy wino i gotujemy
mieszając. Kiedy wino odparuje dolewamy po jednej chochli gorącego
bulionu często mieszając. Razem z ostatnią chochlą bulionu dorzucamy
buraka startego na tarce. Mieszamy i razem gotujemy. Doprawiamy do
smaku. Kiedy kasza i buraki są już miękkie dodajemy masło, mieszamy i
przekładamy na talerze. Posypujemy natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.