Kategorie

27.01.2014

Kasza gryczana z burakami

Kasza gryczana z burakami czyli risotto po polsku.  Tak spodobało mi się buraczane risotto, że postanowiłam przygotować wersję bardziej dietetyczną i rodzimą.   Wersję z kaszą gryczaną.  Przyznam, że smakowało chyba nawet bardziej niż z ryżem.  Jadłam jako dodatek do kurczaka z grilla oraz jako samodzielne danie.  Smakowało też mojemu mężowi.



Składniki:
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 1 burak (ok 250 g) ugotowany
  • 1 czerwona cebula
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • ok. 500-600 ml bulionu warzywnego
  • olej
  • 2 łyżki masła
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz


Wykonanie:
Do garnka wlewamy odrobinę oleju.  Podsmażamy posiekaną cebulę.  Dodajemy kaszę gryczaną i przez chwilę razem podsmażamy.  Wlewamy wino i gotujemy mieszając.  Kiedy wino odparuje dolewamy po jednej chochli gorącego bulionu często mieszając.  Razem z ostatnią chochlą bulionu dorzucamy buraka startego na tarce.  Mieszamy i razem gotujemy. Doprawiamy do smaku.   Kiedy kasza i buraki są już miękkie dodajemy masło, mieszamy i przekładamy na talerze.  Posypujemy natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.