Składniki:
- 200 g kaszy gryczanej
- 1 burak (ok 250 g) ugotowany
- 1 czerwona cebula
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina
- ok. 500-600 ml bulionu warzywnego
- olej
- 2 łyżki masła
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Do garnka wlewamy odrobinę oleju. Podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy kaszę gryczaną i przez chwilę razem podsmażamy. Wlewamy wino i gotujemy mieszając. Kiedy wino odparuje dolewamy po jednej chochli gorącego bulionu często mieszając. Razem z ostatnią chochlą bulionu dorzucamy buraka startego na tarce. Mieszamy i razem gotujemy. Doprawiamy do smaku. Kiedy kasza i buraki są już miękkie dodajemy masło, mieszamy i przekładamy na talerze. Posypujemy natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.