Kategorie

8.01.2014

Sałatka z tuńczykiem

Kiedy byłam w liceum, ta sałatka pojawiała się bardzo często na naszym stole.  Być może dlatego, że to mniej więcej w tym czasie pojawiły się naszych sklepach puszki z tuńczykiem.  Potem tuńczyk spowszedniał, a jeszcze później okazało się, że nie jest z nim tak ciekawie.  Jedno jest pewne, sałatki nie robiłam już dobrych kilka lat.  Teraz jednak zostało mi trochę ryżu, miałam otwartą puszkę kukurydzy oraz słoik ogórków, a mąż właśnie szedł do sklepu.  Dopisałam do listy jeszcze jedną rzecz.




Składniki:
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • ok. 100 g ryżu
  • pół puszki kukurydzy
  • 2 łyżki majonezu
  • kilka ogórków konserwowych
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Ryż gotujemy na sypko i studzimy.  Ogórki kroimy w drobną kostkę.  W misce mieszamy ostudzony ryż, kukurydzę, pokrojone ogórki i tuńczyka.  Mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.