Kiedy byłam w liceum, ta sałatka pojawiała się bardzo często na naszym stole. Być może dlatego, że to mniej więcej w tym czasie pojawiły się naszych sklepach puszki z tuńczykiem. Potem tuńczyk spowszedniał, a jeszcze później okazało się, że nie jest z nim tak ciekawie. Jedno jest pewne, sałatki nie robiłam już dobrych kilka lat. Teraz jednak zostało mi trochę ryżu, miałam otwartą puszkę kukurydzy oraz słoik ogórków, a mąż właśnie szedł do sklepu. Dopisałam do listy jeszcze jedną rzecz.
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- ok. 100 g ryżu
- pół puszki kukurydzy
- 2 łyżki majonezu
- kilka ogórków konserwowych
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ryż gotujemy na sypko i studzimy. Ogórki kroimy w drobną kostkę. W misce mieszamy ostudzony ryż, kukurydzę, pokrojone ogórki i tuńczyka. Mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.