Kategorie

14.01.2014

Spaghetti alla carbonara

Zazwyczaj przygotowuję pomidorowy sos do makaronu.  Jednak czasami potrzebna jest mała odmiana.  Miałam ochotę na spaghetti carbonara.  Przeszukałam internet w poszukiwaniu jakiegoś włoskiego przepisu i znalazłam ten. Autorka bardzo przeprasza, że przepis nie jest do końca taki jak być powinien, a to za sprawą dodatku śmietanki. Jednak makaron bardzo nam smakował i na pewno w takiej wersji zagości jeszcze nie raz.



Składniki:
  • 400 g makaronu spaghetti
  • 100 g pancetty lub boczku dobrej jakości (dałam 200)
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • Parmezan lub Grana Padano (80 g + do posypania)
  • sól, pieprz
  • oliwa



Wykonanie:
Makaron ugotować al dente.  W międzyczasie pokroić boczek i podsmażać na odrobinie oliwy, aż boczek będzie chrupiący.  W misce wymieszać żółtka, ok. 80 g startego Parmezanu i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem.  Ugotowany, odcedzony makaron przełożyć na patelnię i wymieszać z boczkiem.  Patelnię zdjąć z ognia, wlać masę jajeczną i wymieszać.  Ponownie postawić patelnię na niewielkim ogniu i chwilę całość podsmażać.  Przełożyć na talerze i podsypać startym Parmezanem.  Podawać natychmiast.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.