Składniki:
- 400 g makaronu spaghetti
- 100 g pancetty lub boczku dobrej jakości (dałam 200)
- 4 żółtka
- 2 łyżki śmietany kremówki
- Parmezan lub Grana Padano (80 g + do posypania)
- sól, pieprz
- oliwa
Wykonanie:
Makaron
ugotować al dente. W międzyczasie pokroić boczek i podsmażać na
odrobinie oliwy, aż boczek będzie chrupiący. W misce wymieszać żółtka,
ok. 80 g startego Parmezanu i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem.
Ugotowany, odcedzony makaron przełożyć na patelnię i wymieszać z
boczkiem. Patelnię zdjąć z ognia, wlać masę jajeczną i wymieszać.
Ponownie postawić patelnię na niewielkim ogniu i chwilę całość
podsmażać. Przełożyć na talerze i podsypać startym Parmezanem. Podawać
natychmiast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.