Kolejny
przepis z książki "15 minut w kuchni". Delikatnie musiałam go
zmodyfikować, bo nie miałam akurat papryki, a tym bardziej pieczonej w
oliwie. Klopsiki nie były złe, chociaż jak dla mnie garam masala jest
zbytnio wyczuwalna. Jednak bardziej posmakowały nam klopsiki w wersji Nigelli.
Składniki:
400 g chudej mielonej wołowiny
1 czubata łyżeczka garam masala
oliwa
4 dymki
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
700 g passaty
1 pęczek świeżej kolendry ( u mnie mrożona natka pietruszki)
1 puszka (400 g) czerwonej fasoli ( u mnie biała)
szczypta kuminu
jogurt naturalny
3 pieczone papryki w oliwie (ja nie dawałam)
Wykonanie: Mięso
wymieszać z solą, pieprzem i garam masala. Uformować kulki. Na
patelnię wylać odrobinę oliwy i delikatnie podsmażyć klopsiki.
Zmiksować blenderem pieczone papryki (ja nie dawałam), 2 dymki, wędzoną
paprykę, połowę kolendry, szczyptę soli i pieprzu. Zalać sosem
podsmażone klopsiki. Kiedy klopsiki są już prawie gotowe dodać fasolę
puszki oraz kumin. Chwilę razem gotować. Podawać z bulgurem, lub ryżem
(u mnie naturalny), polane łyżką jogurtu, posypane posiekaną dymką i
kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.