Kategorie

5.02.2014

Sałatka z kurczakiem, boczkiem i awokado

Kolejne wspólne gotowanie z Edytą i Malwiną.  Tym razem sałatka z przepisu Nigelli z książki Kuchnia.  Niezwykle prosta w wykonaniu a zarazem przepyszna i aromatyczna. Schrupałam zamiast zupy i to było to :)  Do tego taka sałatka to wspaniały pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu.



Składniki:
  • 1 łyżeczka oliwy czosnkowej
  • 4 plastry boczku wędzonego
  • 1/2 główki sałaty lodowej (u mnie mieszanka sałat)
  • 225 g gotowanego mięsa z kurczaka
  • 2 nieduże awokado
  • 2 łyżeczki musztardy diżońskiej
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • pieprz do smaku
  • odrobina oliwy lub oleju rzepakowego


Wykonanie:
Boczek kroimy na paski i podsmażamy na oliwie czosnkowej.  Kiedy będzie chrupiący zdejmujemy go z patelni i odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.  Na patelnię z pozostałym tłuszczem (oczywiście zdejmujemy patelnię z ognia) dodajemy musztardę i mieszamy, aż powstanie ładny dressing.  W miarę potrzeby dodajemy ocet ryżowy (dodałam odrobinę)
Do miski przekładamy sałatę, część chrupiącego boczku, kawałki kurczaka oraz kawałki awokado.  Polewamy dressingiem i posypujemy pozostałym boczkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.