Składniki:
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki pszennej typ 500
- pół łyżeczki soli
- niepełna szklanka wody
- 2 łyżki smalcu
Wykonanie:
Mąki,
sól i smalec umieszczamy w misie robota lub na blacie.
Dodajemy stopniowo tyle wody aby powstało miękkie, elastyczne ciasto.
Przez chwilę wyrabiamy ciasto a następnie formujemy kulę. Przykrywamy i
odstawiamy na minimum pół godziny. Odrywamy kawałki ciasta wielkości
połowy pięści. Na powierzchni delikatnie obsypanej mąką kukurydzianą
rozwałkowujemy cienkie placki (Jeżeli placki będą zbyt grube, brzydko
się usmażą, co mi się przydarzyło z jednym - widać to na drugim
zdjęciu). Smażymy na suchej patelni z dwóch stron do momentu, aż
pojawią się brązowe plamki. Usmażone placki kładziemy jeden na drugim i
dokładnie przykrywamy ściereczką. Następnie wkładamy całość do
woreczka. Dzięki temu tortille będą miękkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.