Kategorie

12.02.2014

Szarlotka bez pieczenia

Taką szarlotkę zrobiłam ostatnio z moją teściową.  Przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, szczególnie jeżeli wykorzystacie prażone jabłka ze słoika, te które robiliście jesienią.  Jeżeli ich nie macie, można je przygotować w kilkanaście minut.  Do tego deser ma taką zaletę, że można go przygotować w wersji bardziej dietetycznej (zamienniki po ukośnikach), a równie smacznej.  Nie podaję konkretnej ilości składników, bo te można dostosowywać do własnych upodobań.



Składniki:
  • jabłka prażone (np takie lub takie)
  • herbatniki / ciastka owsiane
  • śmietana kremówka / gęsty jogurt naturalny
  • gorzka czekolada
  • cukier


Wykonanie:
Ciasteczka rozgniatamy przy użyciu wałka, lub ewentualnie rozdrabniamy w malakserze.  Kremówką ubijamy z odrobiną cukru.  Jeżeli używamy jogurtu to tylko mieszamy go z odrobiną cukru.  Jabłka podgrzewamy. Do pucharków wykładamy na zmianę rozdrobnione ciastka, jabłka i bitą śmietanę lub jogurt.  Wierzch deseru posypujemy czekoladą.  Podajemy natychmiast.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.