Kategorie

22.03.2014

Ryż zapiekany z jabłkami

Mam bardzo miłe wspomnienia związane z tym daniem.  Pamiętam czasy, kiedy chodziłyśmy do szkoły, a mama (a może tata) przed wyjściem do pracy przygotowywała to danie na obiad.  Warstwy przekładała w dużym garnku emaliowanym, potem zawijała wszystko dokładnie w koc i wkładała między poduszki.  Kiedy wracałyśmy ze szkoły wystarczyło wygrzebać garnek spod pościeli i cieplutki ryż już był gotowy.



Składniki:
  • 200 g ryżu
  • kilogram jabłek
  • 2 - 3 łyżki cukru
  • kilka łyżeczek cynamonu
  • masło
  • śmietana
  • cukier


Wykonanie:
Ryż ugotować na sypko.  Jabłka pokroić na plastry lub zetrzeć na tarce.  Przełożyć do garnka i chwilę poddusić.  Dosłodzić do smaku i dodać cynamon.  Na dnie naczynia do zapikania rozłożyć połowę ugotowanego ryżu.  Na ryż położyć podduszone jabłka.  Przykryć pozostałym ryżem.  Na wierzchu położyć kilka plasterków masła.  Zapiekać przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.  Podawać polane śmietaną wymieszaną z cukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.