Kategorie

15.03.2014

Sałatka Cezar

Szykowałam się do zrobienia tej sałatki dość długo.  Koniec końców zmobilizowała mnie jej "obecność" w książce Ewy Chodakowskiej.  Zamiast użyć piersi z kurczaka, wykorzystałam upieczone kawałki kurczaka z obiadu.  Pyszne, zdrowe i sycące.  Polecam.  Sałatkę dodaję do Zielono mi u Gosi



Składniki:
  • 1 mała sałata rzymska lub lodowa (ok 100 g)
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • ok 70 g pieczonego kurczaka (samo mięso)*
  • 1 kromka chleba razowego
  • parmezan
  • sok z połowy pomarańczy
  • sól, pieprz
  • oliwa


Wykonanie:
Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki.  Pomidorki myjemy i kroimy na ćwiartki.  Kromkę chleba opiekamy na suchej patelni, a następnie kroimy na grzanki.  Sok z pomarańczy łączymy z łyżeczką oliwy i mieszamy aby powstał sos.  Doprawiamy solą i pieprzem.  Mięso kurczaka rwiemy na kawałki.  Na talerzu wykładamy sałatę, dodajemy pomidorki, mięso i polewamy sosem pomarańczowym.  Posypujemy grzankami a na wierzch ścieramy odrobinę parmezanu. 

*jeżeli nie mamy upieczonego kurczaka możemy użyć pierś z kurczaka.  Wystarczy przekroić ją na cienkie paski, zamarynować w occie balsamicznym i czerwonej papryce. Następnie każdy obtoczyć w jajku i odrobinie sezamu.  Smażyć na patelni grillowej i pokroić na cienkie kawałki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.