Składniki:
- 4 małe kukurydziane tortille
- 2 dojrzałe awokado
- 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- 2 limonki
- 1 sałata rzymska
- 1/2 świeżego ogórka
- 1 świeża papryczka chili
- garść pomidorków koktajlowych
- pęczek świeżej kolendry lub natki pietruszki
Wykonanie:
Piekarnik
rozgrzać z blachą w środku do 200 stopni. Tortille pokroić na paski
szerokości ok 1 cm. Przełożyć do rozgrzanego piekarnika i piec, aż będą
chrupiące. Potrwa to kilka minut.4
Do
misy malaksera wsypać większość listków kolendry. Dodać odrobinę soli i
pieprzu, pół obranego awokado, jogurt i sok z 2 limonek. Zmiksować na
dressing. Umytą sałatę porwać na cząstki. Przełożyć do miski. Położyć
na niej awokado pokrojone na cząstki. Ogórek pokroić obieraczką na
wstążki i dodać do sałaty. Chili pokroić na paski i dodać do sałatki
razem z pomidorkami. Na koniec polać sałatkę dressingiem i posypać
podpieczonymi tortillami i kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.