Składniki:
Ciasto serowe:
- 2 jajka
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczanej
- 225 twarogu kremowego
- 120 g cukru
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka wanilii
Ciasto dyniowe:
- 500 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- szczypta soli
- 115 g miękkiego masła
- 120 g cukru
- 3 jajka
- 200 g puree dyniowego
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 100 g cukru trzcinowego
Kruszonka:
- 40 g płatków owsianych
- 35 g mąki
- łyżeczka przyprawy korzennej
- 4 łyżki masła
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Natłuścić formę 23 x 33 cm.
Jajka wymieszać z kawą. Odstawić. W misie miksera wymieszać twaróg aż będzie puszysty. Dodać cukier i mąkę i ponownie wymieszać. Dodać jajka z kawą i wanilię i znowu wymieszać. Przełożyć do drugiej miski. Misę miksera umyć i osuszyć.
Masło utrzeć aż będzie puszyste. Dodać cukier i dalej ucierać. Dodawać po jednym jajku cały czas ucierając. Dodać dynię i wymieszać razem. Dodawać naprzemiennie puree z dyni i mąkę wymieszaną z przyprawami, solą i proszkiem. Po każdym dodaniu składniku wymieszać dokładnie. Wylać połowę ciasta do przygotowanej formy. Na wierzch wlać połowę ciasta serowego. Wylać pozostałe ciasto dyniowe a na wierzch wlać resztę ciasta serowego. Wymieszać łyżką, aby górne warstwy się delikatnie połączyły. Przygotować kruszonkę. Wszystko wymieszać palcami. Kruszonkę wysypać na ciasto. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 60 minut, do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.