Od dawna moje dzieci proszą o tego typu ciasteczka. Kiedyś robiłam je dosyć często, ostatnio jednak jakoś je omijam. Tym razem jednak przygotowałam i okazało się, że puszka szybko była pusta. Kupiłam już kolejne groszki czekoladowe, więc pewnie niedługo znowu u nas zagoszczą. Ciasteczka przygotowałam według przepisu Yammie's Noshery.
Składniki:
- 115 g masła w temperaturze pokojowej
- 120 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250 g mąki pszennej
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g groszków czekoladowych
Wykonanie:
Masłu utrzeć z cukrem. Dodawać jajko i wanilię i wymieszać ponownie, aż masa będzie gładka. Do utartej masy dodać mąkę, sól i proszek. Wymieszać, aż całość się połączy. Dodać groszki czekoladowe i wymieszać. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasto odrywać po kawałku i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę spłaszczyć na blasze. Kłaść je w odstępach, bo ciasteczka urosną. Piec około 10 - 13 minut na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.