Kategorie

16.04.2014

Karczek pieczony

Taki karczek od zawsze gościł w moim domu.  Nazywaliśmy go "czarne mięsko".  Uwielbiałam i nadal lubię.  Niestety u mnie w domu niektórym nie odpowiada czosnkowy posmak mięsa. A szkoda.



Składniki:
  • 1 kg karkówki
  • czosnek
  • sól, pieprz
  • ew. czosnek granulowany


Wykonanie:
Mięso myjemy i osuszamy.  Czosnek dzielimy na ząbki. Jeżeli są duże, można przekroić je na pół.  W mięsie robimy nożem dziury, a w każdą wkładamy po ząbku czosnku.  Tak naszpikowane mięso nacieramy przyprawami.  Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na dobę lub dwie.  Następnie mięso pieczemy przez około godzinę w 170 stopniach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.