Składniki:
- 7 g drożdży instant
- 110 g drobnego cukru
- 375 ml letniego mleka
- 635g przesianej mąki pszennej (dałam typ 500)
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 50 g roztopionego masła
- 1jajko
- 240 g sułtanek
- 55 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie, ja dałam)
Na krzyże:
- 35 g mąki
- 40 ml wody
Glazura:
- 1/2 łyżki wody
- 1 łyżeczka żelatyny w proszku
- 55 g drobnego cukru
- 30 ml wody
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 2 łyżeczek cukru. Odstawić na 5 minut, aż drożdże zaczną bąblować. Dodać pozostałe składniki ciasta właściwego i wyrobić całość (ja robiłam to robotem). Ciasto ma być elastyczne. Uformować z ciasta kulę, włożyć do miski nasmarowanej olejem i przykryć. Odstawić na około godzinę, aż ciasto podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto odgazować. Podzielić na 12 równych części. Z każdej uformować bułeczkę. Formę o wymiarach około 23x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć w niej bułeczki i przykryć. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na około pół godziny.
Przygotować ciasto na krzyże. Mąkę wymieszać bardzo dokładnie z wodą. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z odciętym końcem. Na wyrośniętych bułeczkach zrobić krzyże z białego ciasta. Tak przygotowane bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez około 30 minut (ja piekłam 20).
Pod koniec pieczenia przygotować glazurę. Żelatynę rozpuścić w 1/2 łyżki wody i odstawić. Wodę zagotować z cukrem i gotować przez około 2 minuty. Dodać rozpuszczoną żelatynę i ponownie gotować przez 2 minuty. Upieczone, gorące bułeczki posmarować ciepłą glazurą. Podawać na ciepło z masłem. Na zimno też są pyszne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.