Kategorie

14.04.2014

Szynka jałowcowa

Nie ma nic smaczniejszego niż domowa wędlina.  Kiedy zobaczyłam w dodatku "Palce lizać" ten przepis wiedziałam, że ta szynka pojawi się u nas bardzo szybko.  Robi się ją niezwykle łatwo, a dzięki przyprawom jest bardzo aromatyczna.  Polecam, nie tylko na święta.



Składniki:
  • 2 kg szynki wieprzowej
  • 8 ziaren jałowca
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki gorczycy
  • łyżeczka pieprzy ziołowego
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • 1,2 łyżeczki suszonej bazylii
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta rozmarynu
  • 3 łyżki oleju


Wykonanie:
Szynkę umyć i osuszyć  Owinąć sznurkiem, aby nadać mięsu kształt.  Jałowiec i gorczycę rozcieramy w moździerzu. Dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek i pozostałe przyprawy.  Wszystko mieszamy dokładnie z olejem.  Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso.  Przekładamy je do woreczka i wkładamy do lodówki na 1 - 2 dni. Po tym czasie mięso wyjmujemy z worka i przekładamy do naczynia żaroodpornego.  Przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.  Pieczemy pod przykryciem przez 1,5 godziny, a następnie dopiekamy bez przykrycia przez pół godziny.  Polewamy mięso tłuszczem, który się wytopi. Po upieczeniu zdejmujemy  z mięsa sznurek.


2 komentarze:

  1. Troszkę roboty z własnymi wędlinami jest, szczególnie gdy chcecie zrobić dobrą wędzoną szynkę, czy też schab. No ale jak dla mnie to efekt wynagradza wszystko. Takich wędlin nie można znaleźć w sklepach, tylko domowe mają odpowiedni aromat i przy okazji nie są nafaszerowane dodatkową chemią.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię przygotowywać domowe wyroby wędliniarskie sprawia mi to wielką frajdę, a i jest znacznie smaczniejsze

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.