Składniki:
- 85 g masła
- 250 g mąki pszennej (dałam typ 500)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150 g cukru + 2 łyżeczki do posypania
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ok 500 g truskawek
- ew. cukier puder
Wykonanie:
Piekarnik
rozgrzać do 180 C. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do
pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i mleko
i dalej przez chwilę ucierać . Masa może się trochę zwarzyć, ale nie
należy się tym przejmować. Mąkę przesiać z proszkiem i solą. Dodać do
utartej masy i utrzeć do połączenia składników. Ciasto przelać do
formy. Na wierzchu ciasno ułożyć truskawki przekrojone na pół. Posypać
cukrem i wstawić do piekarnika i piec około 50 - 60 minut, aż do
suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika odstawić na chwilę i wyjąć z
formy. Można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.