Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 mała cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- oliwa, olej
- ok. 750 ml wody (lub bulionu warzywnego)
- kilka plasterków sera brie
- 50 g orzechów laskowych
- kilkanaście listków bazylii
Wykonanie:
Szparagi
dokładnie umyć i odłamać końcówki. Bazylię posiekać i wymieszać z 2
łyżkami oliwy. Odstawić. W garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim
posiekaną cebulę. Dodać posiekany czosnek i podsmażyć przez chwilę
uważając, aby czosnek się nie przypalił. Dodać szparagi pokrojone na
kawałki. Chwilę podsmażyć i zalać wszystko wodą. Gotować przez
kilkanaście minut, aż szparagi będą miękkie. Zupę zmiksować blenderem,
aż będzie gładka. Zupę doprawić do smaku solą. Orzechy posiekać na duże
kawałki i uprażyć na suchej patelni. Zupę podawać udekorowaną
orzechami i plastrami sera. Skropić oliwą bazyliową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.