Kategorie

30.05.2014

Zupa szparagowa z orzechami

To już ostatni wpis szparagowy w tym sezonie.  A na zakończenie rewelacyjna zupa, którą podejrzałam u Skoraczka.  Moja w wersji odrobinę bardziej ubogiej, bo nie użyłam bulionu.  Mimo wszystko smakowała bardzo.  Dodatek sera i orzechów to było to.



Składniki:
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 mała cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • oliwa, olej
  • ok. 750 ml wody (lub bulionu warzywnego)
  • kilka plasterków sera brie
  • 50 g orzechów laskowych
  • kilkanaście listków bazylii


Wykonanie:
Szparagi dokładnie umyć i odłamać końcówki.  Bazylię  posiekać i wymieszać z 2 łyżkami oliwy.  Odstawić. W garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim posiekaną cebulę.  Dodać posiekany czosnek i podsmażyć przez chwilę uważając, aby czosnek się nie przypalił.  Dodać szparagi pokrojone na kawałki.  Chwilę podsmażyć i zalać wszystko wodą.  Gotować przez kilkanaście minut, aż szparagi będą miękkie.  Zupę zmiksować blenderem, aż będzie gładka. Zupę doprawić do smaku solą.  Orzechy posiekać na duże kawałki i uprażyć na suchej patelni.  Zupę podawać udekorowaną orzechami i plastrami sera.  Skropić oliwą bazyliową.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.