Kategorie

21.05.2014

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Skoro sezon na rabarbar, muszą być drożdżówki.  Rok temu pokazywałam wersję serduszkową. Dzisiaj drożdżówki z kruszonką, z jednego z moich ulubionych ciast, od Viridianki.  Większość drożdżówek pojechała z moim dzieckiem na szkolną wycieczkę, ale kilka zostało dla nas do spróbowania. 




Składniki (na 10- 15 sztuk):
Zaczyn:
  • 7 g drożdży instant
  • 70g ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka cukru

Ciasto właściwe:

  • 600g mąki pszennej
  • 80g cukru pudru
  • 3 łyżki cukru z wanilią
  • duża szczypta soli
  • 250g serka mascarpone
  • 50g masła
  • 1 jajko, roztrzepane
  • kilka łyżek ciepłego mleka
  • cały zaczyn

Nadzienie:
  • 400 - 500 g rabarbaru
  • 50 g cukru

Kruszonka:
  • 100 g mąki
  • 60 g masła
  • 40 c cukru
 
 
Wykonanie:
Składniki zaczynu mieszamy i odstawiamy na kilka - kilkanaście minut, aż zacznie bąblować.
Mąkę, sól i cukry wsypujemy do miski.  Dodajemy masło i serek i wyrabiamy aby powstała kruszonka (palcami lub robotem).  Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy przez kilka minut miękkie i elastyczne ciasto.  Formujemy kulę i przykrywamy.  Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.  Ciasto ma podwoić objętość.  Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 - 15 równych części.  Z każdej formujemy kulę, którą następnie rozpłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Szklanką lub słoikiem robimy na środku każdej kuli wgłębienie (do samej blachy ale tak, aby nie zrobić dziury w cieście). Wgłębienia możemy robić małe, wtedy włożymy mniej nadzienia, ale bułeczki będą wyższe. Możemy też zostawiać około 1 cm po brzegach.  Zmieści się wtedy więcej nadzienia, a bułeczki będą bardziej płaskie. Przygotowane bułeczki przykrywamy i odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.  Rabarbar myjemy i kroimy na 1 - 2 cm kawałki.  Mieszamy z cukrem i odstawiamy na chwilę.  Przygotowujemy kruszonkę.  Mąkę i masło wyrabiamy palcami aby powstały grudki.  Dodajemy cukier i mieszamy.
We wgłębienia wyrośniętych bułeczek wkładamy przygotowany rabarbar (bez soku).  Wierzch posypujemy kruszonką.  Możemy też boki ciasta posmarować mlekiem lub roztrzepanym jajkiem.  Drożdżówki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 - 20 minut, aż będą złociste.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.