Składniki (na 10- 15 sztuk):
Zaczyn:
- 7 g drożdży instant
- 70g ciepłego mleka
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżeczka cukru
Ciasto właściwe:
- 600g mąki pszennej
- 80g cukru pudru
- 3 łyżki cukru z wanilią
- duża szczypta soli
- 250g serka mascarpone
- 50g masła
- 1 jajko, roztrzepane
- kilka łyżek ciepłego mleka
- cały zaczyn
Nadzienie:
- 400 - 500 g rabarbaru
- 50 g cukru
Kruszonka:
- 100 g mąki
- 60 g masła
- 40 c cukru
Wykonanie:
Składniki zaczynu mieszamy i odstawiamy na kilka - kilkanaście minut, aż zacznie bąblować.
Mąkę,
sól i cukry wsypujemy do miski. Dodajemy masło i serek i wyrabiamy aby
powstała kruszonka (palcami lub robotem). Dodajemy pozostałe składniki
i wyrabiamy przez kilka minut miękkie i elastyczne ciasto. Formujemy
kulę i przykrywamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto
ma podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 - 15 równych
części. Z każdej formujemy kulę, którą następnie rozpłaszczamy i
układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Szklanką lub
słoikiem robimy na środku każdej kuli wgłębienie (do samej blachy ale
tak, aby nie zrobić dziury w cieście). Wgłębienia możemy robić małe,
wtedy włożymy mniej nadzienia, ale bułeczki będą wyższe. Możemy też
zostawiać około 1 cm po brzegach. Zmieści się wtedy więcej nadzienia, a
bułeczki będą bardziej płaskie. Przygotowane bułeczki przykrywamy i
odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia.
Piekarnik
rozgrzewamy do 180 stopni. Rabarbar myjemy i kroimy na 1 - 2 cm
kawałki. Mieszamy z cukrem i odstawiamy na chwilę. Przygotowujemy
kruszonkę. Mąkę i masło wyrabiamy palcami aby powstały grudki.
Dodajemy cukier i mieszamy.
We
wgłębienia wyrośniętych bułeczek wkładamy przygotowany rabarbar (bez
soku). Wierzch posypujemy kruszonką. Możemy też boki ciasta posmarować
mlekiem lub roztrzepanym jajkiem. Drożdżówki wkładamy do piekarnika i
pieczemy przez około 15 - 20 minut, aż będą złociste.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.