Składniki:
- 150 g rabarbaru
- 350 g truskawek
- 1 - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej na każde 250 ml płynów
- 25 g cukru
Wykonanie:
Truskawki
(mogą być mrożone) i rabarbar (pokrojony) wkładamy do garnka. Zalewamy
odrobiną wody i gotujemy. Dosładzamy i gotujemy przez chwilę razem z
cukrem tak, aby cukier się rozpuścił. Ugotowane owoce przekładamy na
sito i delikatnie odciskamy (jeżeli lubimy, możemy też całość zmiksować i
przetrzeć przez sito. Wtedy trzeba będzie dać nieco więcej wody).
Powstały sok mieszamy dokładnie z mąką ziemniaczaną. Podgrzewamy cały
czas mieszając. Gotujemy przez 2 -3 minuty. Kisiel przekładamy do
miseczki i podajemy na ciepło lub zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.