15.05.2014

Kisiel truskawkowo - rabarbarowy

Przy okazji tarty pisałam, że pokażę co zrobiłam z sokiem z owoców.  Oczywiście nie mogło powstać nic innego jak tylko kisiel.  Cudowny, czerwony kisiel, bez kawałków owoców.  Wiem, że są osoby, które właśnie taki kisiel preferują.  Mi osobiście kawałki owoców nie przeszkadzają, ale taka wersja też jest pyszna.




Składniki:
  • 150 g rabarbaru
  • 350 g truskawek
  • 1 - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej na każde 250 ml płynów
  • 25 g cukru



Wykonanie:
Truskawki (mogą być mrożone) i rabarbar (pokrojony) wkładamy do garnka.  Zalewamy odrobiną wody i gotujemy.  Dosładzamy i gotujemy przez chwilę razem z cukrem tak, aby cukier się rozpuścił.  Ugotowane owoce przekładamy na sito i delikatnie odciskamy (jeżeli lubimy, możemy też całość zmiksować i przetrzeć przez sito.  Wtedy trzeba będzie dać nieco więcej wody).  Powstały sok mieszamy dokładnie z mąką ziemniaczaną.  Podgrzewamy cały czas mieszając. Gotujemy przez 2 -3 minuty.  Kisiel przekładamy do miseczki i podajemy na ciepło lub zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...