Składniki:
- 60 ml mleka
- 180 ml śmietany 30%
- 1/2 łyżeczki agaru (lub 2 łyżeczki żelatyny)
- 2 łyżki cukru waniliowego (domowego, z prawdziwą wanilią)
- olej do wysmarowania foremek
- 2 - 3 łodygi rabarbaru
- 2 łyżeczki syropu z czarnego bzu
- 2 łyżki wody
Wykonanie:
Mleko i śmietanę wymieszać dokładnie z agarem i odstawić na około kwadrans. Dwie foremki wysmarować delikatnie olejem.
Do mleka
dodać cukier i podgrzewać na niewielkim ogniu przez kilka minut cały
czas mieszając. Gotową masę przelać przez sito do foremek i odstawić do
przestudzenia. Chłodną panna cottę wstawić do lodówki na około
godzinę, aż całkowicie stężeje.
Przygotować
rabarbar. Umyć, pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Przełożyć do
żaroodpornego naczynia. Wlać syrop z bzu i wodę i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.
Foremki
ze stężałą panna cottą wstawić na chwilę do ciepłej wody. Następnie
przełożyć na talerze. Podawać z pieczonym rabarbarem, polane powstałym
sosem rabarbarowo - bzowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.