Składniki:
- 1 cebula
- 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- sól
- zioła (dałam świeże: bazylię i oregano)
- pół pęczka zielonych szparagów
- olej do smażenia
- płaty lasagne
- 70 g masła
- 7 łyżek mąki
- mleko (ok. 3/4 l)
- gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Na
oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy mięso i przeciśnięty
czosnek i smażymy mieszając, aż mięso zmieni kolor. Dodajemy pomidory,
zioła, doprawiamy do smaku i smażymy, aż sos będzie dość gęsty.
Przygotowujemy
beszamel. Na patelni roztapiamy masło z mąką. Smażymy mieszając, aż
mąka będzie jasno-złota. Powoli wlewamy mleko cały czas mieszając.
Doprawiamy do smaku. Gotujemy przez kilka - kilkanaście minut, aż sos
będzie aksamitny.
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki.
Na
dno naczynia do zapiekania układamy surowy makaron. Na to kładziemy
sos mięsno - pomidorowy. Na mięso kładziemy szparagi i na wierzch
warstwę beszamelu. Znowu kładziemy makaron, sos, szparagi i beszamel.
Przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na
około pół godziny. Zdejmujemy folię i dopiekamy lasagne przez jeszcze
około 10 minut. Podajemy na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.