Kategorie

24.05.2014

Quiche ze szparagami i chorizo

To był obiad kryzysowy.  Dostałam od koleżanki kawałek chorizo, w lodówce miałam szparagi i jajka.  Nie było kremówki.  A do tego mało czasu i zero weny co do obiadu na następny dzień.  Tak oto powstał ten quiche.  Na podstawie  przepisu, który pojawił się już całkiem niedawno.




Składniki:
  • 5 jajek
  • 80 ml mleka
  • sól, pieprz
  • 10 - 12 zielonych szparagów
  • 50 g chorizo

Na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 1 jajko
  • 2 -3 łyżki mleka



Wykonanie:

Mąkę przesiewamy z solą.  Dodajemy cukier.  Masło kroimy na kawałki i dodajemy.  Całość siekamy nożem, aż powstaną okruchy.  Dodajemy jajko i mleko i szybko zagniatamy ciasto. Zwijamy w kulę, zawijamy w folię i chowamy na około pół godziny do lodówki.  Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na wymiary nieco większe niż wymiary blachy do tarty.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.  Formy do tarty (26 cm plus mała 10 cm) smarujemy masłem.  Wykładamy rozwałkowane ciasto i przycinamy boki.  Spód nakłuwamy widelcem.  Na ciasto kładziemy folię lub papier do pieczenia.  Wysypujemy groch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20 minut.  Wyjmujemy podpieczony spód.  Zdejmujemy papier z grochem. 

Jajka delikatnie ubijamy.  Dodajemy mleko i mieszamy z jajkami.  Doprawiamy solą (odrobina), pieprzem. Na podpieczony spód kładziemy plastry chorizo. Na to wylewamy masę jajeczną.  Na wierzch kładziemy umyte szparagi (odłamujemy wcześniej końcówki).  Wkładamy do piekarnika na 20 - 30 minut, aż masa się zetnie.  Podajemy z sałatką, na ciepło lub zimno.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.