Składniki:
- 5 jajek
- 80 ml mleka
- sól, pieprz
- 10 - 12 zielonych szparagów
- 50 g chorizo
Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150 g masła
- 1 łyżeczka soli
- szczypta cukru
- 1 jajko
- 2 -3 łyżki mleka
Wykonanie:
Mąkę
przesiewamy z solą. Dodajemy cukier. Masło kroimy na kawałki i
dodajemy. Całość siekamy nożem, aż powstaną okruchy. Dodajemy jajko i
mleko i szybko zagniatamy ciasto. Zwijamy w kulę, zawijamy w folię i
chowamy na około pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto
rozwałkowujemy na wymiary nieco większe niż wymiary blachy do tarty.
Piekarnik
rozgrzewamy do 200 stopni. Formy do tarty (26 cm plus mała 10 cm)
smarujemy masłem. Wykładamy rozwałkowane ciasto i przycinamy boki.
Spód nakłuwamy widelcem. Na ciasto kładziemy folię lub papier do
pieczenia. Wysypujemy groch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na
około 20 minut. Wyjmujemy podpieczony spód. Zdejmujemy papier z
grochem.
Jajka
delikatnie ubijamy. Dodajemy mleko i mieszamy z jajkami. Doprawiamy
solą (odrobina), pieprzem. Na podpieczony spód kładziemy plastry
chorizo. Na to wylewamy masę jajeczną. Na wierzch kładziemy umyte
szparagi (odłamujemy wcześniej końcówki). Wkładamy do piekarnika na 20 -
30 minut, aż masa się zetnie. Podajemy z sałatką, na ciepło lub zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.