Kategorie

3.05.2014

Rolada jabłkowo - żurawinowa

Moje dzieci uwielbiają rolady, a ja robię ja bardzo rzadko.  Pewnie dlatego, że nie do końca jestem zadowolona z efektu.  Jednak Ursa ma rację i to praktyka czyni mistrza, więc może się poprawię.  Ta rolada powstała po to, aby zużyć nadmiar jabłek i zapasy zamrażalnika.  W pierwszej wersji miała być z dodatkiem malin.  Potem jednak pomyślałam, że żurawina jeszcze ładniej zagęści masę z jabłek.



Składniki:
  • 450 g jabłek (waga po obraniu)
  • 100 g mrożonej żurawiny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki żelatyny

Na ciasto:
  • 3 jajka
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej


Wykonanie:
Przygotować masę.  Obrane jabłka pokroić na kawałki.  Włożyć do garnka z żurawinami i odrobiną wody.  Zagotować.  Po chwili dodać cukier.  Gotować przez kilkanaście minut, aż jabłka i żurawiny się rozpadną.  Mieszać dość często.  Masę zmiksować blenderem.  Żelatynę zalać gorącą wodą.  Dodać do zmiksowanej masy i bardzo dokładnie wymieszać.  Odstawić do stężenia.
Formę o wymiarach 28x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Białka ubić na sztywno.  Dodać cukier i nadal ubijać.  Dodać po jednym żółtku cały czas ubijając.  Na koniec dodać przesiane mąki i połączyć całość delikatnie.  Wylać masę na przygotowaną blachę.  Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 10 - 12 minut.  Przygotować czystą ściereczką.  Posypać ją drobnym cukrem.  Upieczony biszkopt przełożyć na ściereczkę (papierem do góry).  Zdjąć papier i zwinąć  wzdłuż krótszego boku razem ze ściereczką.  Odstawić na kratkę do przestudzenia.
Ostudzony biszkopt rozwinąć.  Zdjąć ściereczkę i wysmarować ciasto tężejącą masą.  Zwinąć w roladę.  Owinąć folią i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.  Gotową roladę można posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.