Składniki:
- 450 g jabłek (waga po obraniu)
- 100 g mrożonej żurawiny
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki żelatyny
Na ciasto:
- 3 jajka
- 2 łyżki drobnego cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Przygotować
masę. Obrane jabłka pokroić na kawałki. Włożyć do garnka z żurawinami
i odrobiną wody. Zagotować. Po chwili dodać cukier. Gotować przez
kilkanaście minut, aż jabłka i żurawiny się rozpadną. Mieszać dość
często. Masę zmiksować blenderem. Żelatynę zalać gorącą wodą. Dodać
do zmiksowanej masy i bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić do stężenia.
Formę
o wymiarach 28x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na
sztywno. Dodać cukier i nadal ubijać. Dodać po jednym żółtku cały czas
ubijając. Na koniec dodać przesiane mąki i połączyć całość
delikatnie. Wylać masę na przygotowaną blachę. Wstawić do piekarnika
nagrzanego na 180 stopni na około 10 - 12 minut. Przygotować czystą
ściereczką. Posypać ją drobnym cukrem. Upieczony biszkopt przełożyć na
ściereczkę (papierem do góry). Zdjąć papier i zwinąć wzdłuż krótszego
boku razem ze ściereczką. Odstawić na kratkę do przestudzenia.
Ostudzony
biszkopt rozwinąć. Zdjąć ściereczkę i wysmarować ciasto tężejącą
masą. Zwinąć w roladę. Owinąć folią i wstawić do lodówki do
całkowitego stężenia. Gotową roladę można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.