Kategorie

15.07.2014

Chłodnik z botwinki

O chłodnik prosiła mnie od dawna moja córka.  Koniec końców nawet go nie tknęła, synowi też nie smakował.  Za to ja z małżonkiem zjedliśmy z miłą chęcią. 



Składniki:
  • 2 pęczki botwinki
  • 2 ogórki gruntowe
  • kilka rzodkiewek
  • 1 - 2  ząbki czosnku
  • 800 ml jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki
  • jajka
  • koperek, szczypiorek
  • 2 - 3 łyżki zakwasu buraczanego (opcjonalnie)
  • sól, pieprz



Wykonanie:
Botwinkę umyć, buraczki wyszorować.   Gałązki pokroić na 1 - 2 cm kawałki, a buraczki włożyć w całości do garnka i zalać wodą.  Gotować przez kilka, kilkanaście minut, aż botwinka będzie miękka.  Wyjąć z wody i ostudzić.  Wody nie wylewać.
Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Rzodkiewki pokroić na drobną kostkę.  Przestudzone buraczki obrać i drobno pokroić.  Jogurt / kefir / maślankę wlać do miski.  Dodać pokrojone warzywa i przecisnąć czosnek.  Dolać odrobinę wody z gotowania botwinki i ewentualnie zakwas buraczany.  Doprawić do smaku i wstawić do lodówki na minimum pół godziny, ale lepiej na dłużej.  Jajka ugotować na twardo. Chłodnik podawać z koperkiem, szczypiorkiem i jajkiem na twardo.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.