Kategorie

14.07.2014

Risotto z bobem

Intensywnie zielone i bardzo, ale to bardzo kremowe.  A do tego niezwykle sycące.  Letni obiad.  Polecam.



Składniki (na 1 - 2 porcje):
  • 100 g ryżu do risotto
  • 1 cebulka
  • 300 g ugotowanego i obranego bobu 
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 200 - 250 ml bulionu
  • Parmezan
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka masła
  • sól, pieprz


Wykonanie:
Bób gotujemy przez 5 minut we wrzątku i zalewamy zimną wodą. Obieramy ze skórki.  Ok. 250 g bobu miksujemy blenderem.  
W garnku podgrzewamy oliwę z masłem.  Wrzucamy posiekaną cebulkę i szklimy.  Dodajemy ryż i smażymy mieszając, aż stanie się przezroczysty.  Wlewamy wino i gotujemy mieszając, aż całe zostanie wchłonięte przez ryż.  Wlewamy po chochli gorącego bulionu i cały czas mieszamy.  Z przedostatnią chochlą dodajemy zmiksowany bób i gotujemy razem.  Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dodajemy starty Parmezan.  Dodajemy pozostały bób, mieszamy i podajemy natychmiast. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.