Intensywnie zielone i bardzo, ale to bardzo kremowe. A do tego niezwykle sycące. Letni obiad. Polecam.
Składniki (na 1 - 2 porcje):
- 100 g ryżu do risotto
- 1 cebulka
- 300 g ugotowanego i obranego bobu
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 200 - 250 ml bulionu
- Parmezan
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka masła
- sól, pieprz
Wykonanie:
Bób gotujemy przez 5 minut we wrzątku i zalewamy zimną wodą. Obieramy ze skórki. Ok. 250 g bobu miksujemy blenderem.
W garnku
podgrzewamy oliwę z masłem. Wrzucamy posiekaną cebulkę i szklimy.
Dodajemy ryż i smażymy mieszając, aż stanie się przezroczysty. Wlewamy
wino i gotujemy mieszając, aż całe zostanie wchłonięte przez ryż.
Wlewamy po chochli gorącego bulionu i cały czas mieszamy. Z
przedostatnią chochlą dodajemy zmiksowany bób i gotujemy razem. Na
koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dodajemy starty Parmezan.
Dodajemy pozostały bób, mieszamy i podajemy natychmiast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.