Kategorie

12.07.2014

Donuty brzoskwiniowe

Dzisiaj moja pierwsza propozycja w ramach Morelkowo-brzoskwiniowo.  Na początek będą donuty.  Okazuje się, że są jeszcze łatwiejsze niż muffiny.  Ciasto przygotowuje się tak samo szybko, a piecze się je połowę krócej.  A do tego są bardziej puchate i dzieci są zachwycone. Przepis na podstawie bloga Foodstoriesblog.



Składniki (na 10 - 12 donutów):
  • 200 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 80 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 60 ml zmiksowanych brzoskwiń (1 - 2 małe)

  • cukier puder
  • zmiksowane brzoskwinie


Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.  Foremkę na donuty wysmarować tłuszczem.Wszystkie suche składniki wymieszać w misce.  Dodać olej, jajko, mleko i zmiksowane brzoskwinie.  Wymieszać.  Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką.  Formę wypełnić masą (do połowy wysokości).  Wstawić do piekarnika na około 10 minut.  Wyjąć i ostudzić na kratce.  Z cukru pudru i zmiksowanych brzoskwiń przygotować lukier.  Na 2 łyżki cukru potrzeba mniej więcej 1 łyżeczkę puree.  Taka ilość wystarczy na polukrowanie 2 - 3 donutów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.