Składniki (na 10 - 12 donutów):
- 200 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 80 ml mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 60 ml zmiksowanych brzoskwiń (1 - 2 małe)
- cukier puder
- zmiksowane brzoskwinie
Wykonanie:
Piekarnik
rozgrzać do 200 stopni. Foremkę na donuty wysmarować
tłuszczem.Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. Dodać olej,
jajko, mleko i zmiksowane brzoskwinie. Wymieszać. Masę przełożyć do
rękawa cukierniczego z dużą końcówką. Formę wypełnić masą (do połowy
wysokości). Wstawić do piekarnika na około 10 minut. Wyjąć i ostudzić
na kratce. Z cukru pudru i zmiksowanych brzoskwiń przygotować lukier.
Na 2 łyżki cukru potrzeba mniej więcej 1 łyżeczkę puree. Taka ilość
wystarczy na polukrowanie 2 - 3 donutów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.