Kategorie

8.07.2014

Kurczak pieczony z pomidorami i ziemniakami

Lubię tego typu dania za to, że wszystko wrzucamy do jednego naczynia i obiad zaraz gotowy.  No może nie takie zaraz, bo ponad godzinę jednak trzeba poczekać, ale przynajmniej nie trzeba się ochodzić.  Przepis na tego kurczaka znalazła Edytka na nasze wspólne gotowanie z Malwiną. Przepis z gazety Sól i Pieprz 10/2010.



Składniki:
  • 8- 10 pałek z kurczaka
  • ok. 600 g ziemniaków
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżeczki miodu
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 3 łyżki słodkiego sosu chili
  • 10 g koperku lub natki
  • sól, pieprz


Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.  Kurczaka umyć i osuszyć.  Obsypać solą i pieprzem.  Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Cebulę pokroić w plastry i ułożyć z kurczakiem. Na wierzch wycisnąć czosnek. Miód, 3 łyżki oleju, ketchup, sos sojowy i chili zagotować w garnuszku.  Posmarować nim udka.  Ziemniaki obrać i jeżeli są większe to pokroić na mniejsze kawałki.  Ułożyć w naczyniu pomiędzy udkami.  Posmarować pozostałym sosem.  Pozostałą łyżkę oleju wymieszać z koperkiem lub natką.  Polać sosem kurczaka.  Wstawić do piekarnika na około 40 - 60 minut.  Następnie włożyć umyte pomidory i dopiec przez około kwadrans.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.