Składniki (na ok. 50 - 60 sztuk):
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 200 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki gorącej wody
- szczypta soli
- 200 g groszków czekoladowych
- 130 g orzechów włoskich, posiekanych
Wykonanie:
Masło
utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku nadal ucierając. Dolać
ekstrakt waniliowy i wymieszać. Sodę rozpuścić w wodzie i dodać do
utartego masła razem z solą. Dodać mąkę, czekoladę i orzechy.
Wymieszać tak, aby powstało gładkie ciasto.
3 blachy
wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Z
ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układać na
blachach i każdą kulkę rozgnieść na płasko. Piec przez około 15 minut,
aż ciasteczka będą lekko brązowe (w oryginalnym przepisie 10 minut).
Wystudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.