Dzisiaj zapraszam Was na niezwykle
soczystą karkówkę. Przygotowałam ją z wieprzowiny ze znakiem PQS i muszę
przyznać, że zajadaliśmy ją ze smakiem. Mięso było właśnie takie jakie
lubimy najbardziej - soczyste, kruche a zarazem dobrze wypieczone.
Bardzo lubię w marynacie połączenie smaków ostrych i słodkich i takie
właśnie połączenie przygotowałam tym razem.
Składniki:
700 g karkówki PQS
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy francuskiej
1 łyżka musztardy chrzanowej
3 - 4 łyżki oleju
sól
pieprz młotkowany
3 - 4 ząbki czosnku
po 1 łyżeczce suszonego oregano, tymianku i bazylii
Wykonanie: Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić na 1,5 - 2 cm plastry (moja była już
odpowiednio pokrojona w kotlety). Czosnek rozgnieść i dokładnie
wymieszać w misce z miodem, musztardami, olejem, solą, pieprzem i
ziołami. Kotlety dokładnie obtoczyć w przygotowanej marynacie, i
pozostawić w przykrytej misce z marynatą na kilka godzin w lodówce.
Zamarynowane kotlety grillować z obu stron. Długość grillowania zależy
od grubości kotleta i stopnia rozgrzania grilla.
Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.