Kategorie

10.07.2014

Soczysta grillowana karkówka

Dzisiaj zapraszam Was na niezwykle soczystą karkówkę. Przygotowałam ją z wieprzowiny ze znakiem PQS i muszę przyznać, że zajadaliśmy ją ze smakiem.  Mięso było właśnie takie jakie lubimy najbardziej - soczyste, kruche a zarazem dobrze wypieczone.  Bardzo lubię w marynacie połączenie smaków ostrych i słodkich i takie właśnie połączenie przygotowałam tym razem.  



Składniki:
  • 700 g karkówki PQS
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka musztardy chrzanowej
  • 3 - 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz młotkowany
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce suszonego oregano, tymianku i bazylii


Wykonanie:
Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić na 1,5 - 2 cm plastry (moja była już odpowiednio pokrojona w kotlety).  Czosnek rozgnieść i dokładnie wymieszać w misce z miodem, musztardami, olejem, solą, pieprzem i ziołami.  Kotlety dokładnie obtoczyć w przygotowanej marynacie, i pozostawić w przykrytej misce z marynatą na kilka godzin w lodówce.  Zamarynowane kotlety grillować z obu stron.  Długość grillowania zależy od grubości kotleta i stopnia rozgrzania grilla.

Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.