Składniki:
- 300 g mleka
- 150 g wody
- 200 g dokarmionego zakwasu
- 600 g mąki pszennej (dałam typ 650)
- 50 g maki żytniej jasnej (ja dałam typ 2000)
- 100 g płatków owsianych
- 15 g soli
- 3 łyżki cukru, miodu, melasy (dałam miód)
Wykonanie:
Wszystkie
składniki włożyć do misy robota i wyrabiać przez kilka minut, aż
powstanie gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć i odstawić do
wyrośnięcia na około 4 godziny. Następnie uformować bochenek, przełożyć
do kosza do wyrastania, nakryć i ponownie odstawić na około 1 - 3
godziny (w zależności od temperatury otoczenia czy siły zakwasu).
Piekarnik rozgrzać do 210 stopni. Bochenek naciąć i przełożyć do
nagrzanego piekarnika. Piec z parą przez około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.