Uwielbiam to danie. Mięciutka cukinia, odrobina mięsa i podpieczony
żółty ser. Danie idealne na obiad czy na kolację. Tak naprawdę nic
więcej nie potrzeba.
Składniki:
1 nieduża cukinia
2 pomidory
1 cebula
200 g mielonego mięsa (u mnie szynka wieprzowa)
sól, pieprz
tymianek, bazylia, oregano
olej
garść tartego żółtego sera
Wykonanie: Cebulę
siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy mięso i smażymy
razem. Pomidory możemy obrać ze skórki (ja tego nie robię). Kroimy je w
kostkę i dodajemy do podsmażonego mięsa. Smażymy razem przez minutę,
dwie. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Cukinię
myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Łyżką wyjmujemy nasiona tak, aby w
cukinii powstało wgłębienie. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Cukinię faszerujemy mięsem z pomidorami. Posypujemy startym serem i
zapiekamy około 20 minut. Podajemy na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.