Kategorie

9.08.2014

Cukinia faszerowana

Uwielbiam to danie.  Mięciutka cukinia, odrobina mięsa i podpieczony żółty ser.  Danie idealne na obiad czy na kolację. Tak naprawdę nic więcej nie potrzeba.



Składniki:
  • 1 nieduża cukinia
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 200 g mielonego mięsa (u mnie szynka wieprzowa)
  • sól, pieprz
  • tymianek, bazylia, oregano
  • olej
  • garść tartego żółtego sera

Wykonanie:
Cebulę siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju.  Dodajemy mięso i smażymy razem.  Pomidory możemy obrać ze skórki (ja tego nie robię).  Kroimy je w kostkę i dodajemy do podsmażonego mięsa.  Smażymy razem przez minutę, dwie.  Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.  Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na pół.  Łyżką wyjmujemy nasiona tak, aby w cukinii powstało wgłębienie.  Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.  Cukinię faszerujemy mięsem z pomidorami.  Posypujemy startym serem i zapiekamy około 20 minut.  Podajemy na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.