Kategorie

8.08.2014

Lody malinowe

Bardzo lubię przeszukiwać obcojęzyczne blogi w poszukiwaniu ciekawych przepisów.  Ostatnio jednak coraz częściej zaczyna mnie irytować jedna rzecz.  Kiedy szukam czegoś słodkiego praktycznie wszystkie przepisy są "raw", "wegan", "no-egg", "no-guilt".  Oczywiście, że zdrowe jedzenie jest ważne, ale żeby nie można było znaleźć normalnych lodów czy ciasta?  Kiedy napisałam o tym na FB, koleżanki blogerki pospieszyły z pomocą i podesłały kilkanaście cudownych przepisów.  Oczywiście miałam spory dylemat, który wybrać.  Stanęło na przepisie podesłanym przez Amber.
A dzisiejsze lody publikuję w ramach kolejnego już Lubelskiego Kociołka.  Zajrzyjcie do dziewczyn, co malinowego przygotowały na dzisiaj.
Martyna ,Miętowa Kuchnia ,Edyta , Agnieszka,Marta , Małgośka, Dorota 



Składniki:
  • 200 g cukru
  • 400 g śmietanki kremówki
  • 4 żółtka
  • ok. 400 - 450 g malin
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:
Żółtka ubijamy na parze z cukrem.  Kiedy będą już puszyste, odstawiamy miskę do schłodzenia.  Maliny miksujemy i przecieramy przez sito.  Powstałe puree (350-400 g) mieszamy z sokiem z cytryny.  Kremówkę ubijamy na sztywno.  Stopniowo dodajemy pure z malin i przestudzone żółtka.  Całość ubijamy do połączenia składników. 
Jeżeli mamy maszynę do lodów, to masę wlewamy i postępujemy zgodnie z instrukcją.  Możemy potem jeszcze schłodzić masę w zamrażarce.  My zjedliśmy lody prosto z maszyny.
Jeżeli nie mamy maszyny, to lody przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki.  Mrozimy przez kilka godzin, mieszając kilka razy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.