Składniki:
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 1 kg śliwek
- 200 g cukru
Wykonanie:
Jabłka i
śliwki umyć. Jabłka obrać i pokroić na kawałki. Śliwki wypestkować i
również pokroić na mniejsze kawałki. Owoce przełożyć do garnka o grubym
dnie i podgrzewać dość często mieszając. Kiedy owoce już się rozpadną
dodać cukier i zamieszać. Gotować jeszcze przez kilka minut tak, aby
cukier dokładnie się rozpuścił.
W czasie
kiedy szykujemy dżem, umyte słoiki wkładamy do piekarnika i podgrzewamy
w 100 stopniach. Nakrętki zaś gotujemy w garnuszku z wodą. Kiedy dżem
jest już gotowy przekładamy go do gorących słoików i zakręcamy
wygotowanymi i wysuszonymi nakrętkami. Garnek z dżemem podczas
napełniania kolejnych słoików powinien cały czas stać na ogniu (mieszamy
dżem od czasu do czasu), a słoiki wyjmujemy z piekarnika bezpośrednio
przed nałożeniem dżemu. Napełnione i zakręcone słoiki odstawiamy do
górny dnem na około kwadrans. Następnie słoiki pasteryzujemy (w
piekarniku lub garnku z wodą).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.