Składniki:
ciasto kruche (na tortownicę 24 cm):
- 150 g masła
- 240 g mąki
- 80 g cukru pudru
- 2 żółtka duże lub 3 małe (40 g)
- kilka kropli soku z cytryny
Nadzienie
- 800- 1000 g jabłek (antonówka, szara reneta)
- 300 g śliwek
- ok. 50 g cukru
Wykonanie:
Masło
i mąkę posiekać, aż powstanie kruszonka. Dodać cukier, żółtka i sok z
cytryny i zagnieść ciasto. Można też wszystkie składniki wrzucić do
misy robota i posiekać wszystkie składniki, aż powstanie zwarte ciasto.
Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Formę
do tarty smarujemy masłem. Ciasto dzielimy na 2 części - dużą i małą.
Mniejszą część rozwałkowujemy, zawijamy w folię i ponownie wkładamy do
lodówki. Duża rozwałkowujemy tak, aby przykryło dno i boki formy do
tarty (24 cm). Nakłuwamy dno widelcem. Wykładamy folią aluminiową lub
papierem do pieczenia i na to wysypujemy groch ceramiczny, lub inne
obciążenie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 -190 stopni na
około 10 - 15 minut. Wyjmujemy i zdejmujemy folię z obciążeniem.
Jabłka
obieramy i kroimy na kawałki. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy
na kawałki. Jabłka dusimy na patelni lub w garnku często mieszając.
Po kilku minutach dodajemy śliwki i cukier. Dobrze odparowujemy owoce.
Gotowe owoce przekładamy na podpieczony spód.
Z
lodówki wyjmujemy rozwałkowany kawałek ciasta i kroimy go na paski.
Paski rozkładamy na owocach tak, aby powstała kratka. Możemy posmarować
ciasto jajkiem lub mlekiem (ja tym razem tego nie zrobiłam). Tartę
wstawiamy do piekarnika (180 - 190 stopni) i pieczemy przez 20 - 30
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.