Kategorie

1.09.2014

Dwa dżemy z borówki amerykańskiej

Dostałam ostatnio dwie łubianki ekologicznej borówki amerykańskiej. Wiosną miałam okazję jeść dżem z borówki przygotowany przez Państwa Hawajskich, właścicieli plantacji i postanowiłam, że sama też przygotuję coś podobnego. Okazało się, że borówka wspaniale gęstnieje, a połączenie z kardamonem jest idealne. Przygotowałam też drugą, neutralną wersję z całymi owocami. 



Dżem  z borówki z kardamonem
Składniki:
  • 1,5 kg borówki amerykańskiej
  • 200 - 300 g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 4 – 6 strąków kardamonu


Wykonanie:
Borówkę przekładamy do garnka i rozgniatamy. Dodajemy cukier, rozgniecione ziarna kardamonu i gotujemy przez około kwadrans często mieszając. Następnie dodajemy sok z cytryny i gotujemy przez 10 – 15 minut. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych, gorących słoików i zakręcamy. Stawiamy do góry dnem na kilka minut.




Dżem z borówki amerykańskiej z całymi owocami

Składniki:
  • 1,5 kg borówki amerykańskiej
  • 200 - 300 g cukru
  • sok z 1 cytryny


Wykonanie:
1 kg borówki miksujemy. Dodajemy cukier i zagotowujemy. Gotujemy przez około kwadrans często mieszając. Dodajemy sok z cytryny i pozostałe pół kilograma borówki. Gotujemy przez następny kwadrans. Gorący dżem przekładamy do gorących słoików i zakręcamy wyparzonymi pokrywkami. Stawiamy do góry dnem na 5 – 10 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.