Kategorie

2.09.2014

Placuszki jogurtowe z borówką amerykańską

Niezwykle puszyste pomimo tego, że z mąki pełnoziarnistej.  Doskonale sprawdzają się na ciepło i na zimno (spokojnie można zabrać je na drugie śniadanie do szkoły).  U nas wystąpiły w formie obiadu, a następnego dnia -  śniadania.



Składniki:
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 60 ml oleju
  • 1 szklanka borówki


Wykonanie:
Mąkę, proszek, sodę i cukier wymieszać w misce.  W drugiej wymieszać jogurt, jajka i olej.  Połączyć zawartość obu misek i wymieszać.  Jeżeli ciasto jest zbyt gęste (zależy od rodzaju jogurtu) można dodać odrobinę mleka, jeżeli zbyt rzadkie łyżkę lub dwie mąki.  Dodać borówkę i delikatnie wymieszać.  Patelnię (najlepiej taką, na której można smażyć bez tłuszczu) rozgrzać.  Nakładać ciasto i smażyć na złoty kolor z dwóch stron.  Podawać z miodem / syropem z agawy i borówką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.