Kategorie

21.09.2014

Zupa cukiniowa z pesto

Wieczór, a obiadu na następny dzień nie ma.  Szybki przegląd lodówki i jeszcze szybsza decyzja.  Będzie chociaż zupa, drugie jakoś się wymyśli.  Niecałe pół godziny i zupa gotowa.  Chłopakom posmakowała, chociaż oni jedli bez pesto, ale za to z grzankami.  Córa odmówiła już po pierwszej łyżce.  Nie szkodzi.  Było więcej dla nas.



Składniki:
  • 1 cukinia
  • 3 - 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • sól, pieprz
  • 3-5 łyżek pesto (lub spora garść bazylii, oliwa, 2 orzechy włoskie, parmezan)


Wykonanie:
Zagotować ok. 1,5 l wody (bulionu).  Wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę.  Gotować przez około 10 - 15 minut.  Cukinię obrać, pokroić w kostkę.  Dodać do gotującego się wywaru.  Gotować razem, aż warzywa będą miękkie.  Doprawić do smaku.  Całość zmiksować.  Do zupy dodać pesto (ja przygotowałam sama odrobinę, ale można też dodać gotowe).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.