Kategorie

20.09.2014

Szarlotka polska

Książkę Liski kupiłam długo po jej premierze.  Tak naprawdę dopiero z dodruku, w mniejszej wersji.  Potem przeglądałam, zachwycałam się i na tym koniec.  Teraz jednak postanowiłam, że coś z niej przygotuję.  Na początek szarlotka polska.  Szarlotka idealna.  Słodka, ale tak właśnie na granicy, cudownie karmelizowane jabłka.  Właśnie taka, jaka być powinna.  3/4 zniknęło jeszcze na ciepło. 




Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru
  • 80 g śmietany 18 %
  • szczypta sody

  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 2 łyżki masła
  • 100 g cukru
  • po 0,5 łyżeczki cynamonu, goździków, gałki i imbiru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Wykonanie:
Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Wszystkie składniki ciasta wrzucić do misy robota lub wyłożyć na stolnicę i zagnieść ciasto.  Podzielić je na dwie części i schować do lodówki na około 30 minut. 
Jabłka obrać, pokroić na ósemki.  Na patelni rozpuścić masło i dorzucić jabłka.  Podsmażać przez chwilę mieszając.  Dodać cukier, wymieszać i nadal smażyć (jabłka powinny się lekko karmelizować).  Pod koniec duszenia dodać przyprawy i wymieszać.  (moje jabłka zachowały swój kształt, ale były miękkie).
Połowę ciasta wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Dokładnie je rozłożyć na dnie tak, aby było jak najcieńsze.  Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec przez 10 - 15 minut. 
Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane jabłka.  Na jabłka pokruszyć pozostałe ciasto.  Wstawić ponownie do piekarnika na około 40 - 45 minut.  Gotową szarlotkę lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.