Składniki:
- 200 g orzechów laskowych
- 150 g gorzkiej czekolady
- 110 g masła
- 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 100 g + 1 łyżka cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 2 - 3 gruszki
Wykonanie:
Orzechy wyłożyć na blachę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 3 - 5 minut. Należy uważać, aby się nie przypaliły. Orzechy przestudzić, przełożyć na ściereczkę i potrzeć, aby usunąć skórki. Jeżeli nie będą chciały zejść ze wszystkich orzechów, nie należy się tym przejmować. Obrane orzechy zmielić.
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Przestudzić. Żółtka zmiksować ze 100 g cukru. Następnie dodać orzechy i wymieszać. Do czekolady z masłem dodać sól i połączyć z masą orzechowo - żółtkową. Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą.
Formę wyłożyć papierem. Posmarować odrobiną masła i posypać dno cukrem. Gruszki umyć, obrać i pokroić w ósemki. Położyć na dnie formy, na cukrze. Na wierzch wlać ciasto. Wstawić do piekarnika na około 40 - 50 minut, do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.