Kategorie

12.10.2014

Owsianka kawowa z nasionami chia

Moje owsianki ewoluują w zależności od pory roku i od ilości czasu z rana.  Najpierw po prostu gotowałam je z samego rana.  Potem, kiedy nadeszły cieplejsze dni jadałam te nocne, bez gotowania.  Teraz, kiedy czasu z rana jakoś brakuje, a zimna owsianka nie wchodzi w rachubę, przygotowuję wszystko wieczorem, a rano stawiam tylko na chwilę na kuchenkę.  Nie muszę czekać, żeby przestygła, jem taką jaką lubię.



Składniki:
  • 100 ml zaparzonej kawy
  • 150 ml mleka
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka nasion chia


Dodatkowo:
orzechy, winogrona

Wykonanie:
Wieczorem do garnuszka wlać mleko i kawę. Dosypać płatki i nasiona i wymieszać.  Garnuszek wstawić na noc do lodówki.  Następnego dnia wyjąć go i postawić na kuchence na 2 - 3 minuty, aby owsianka lekko się podgrzała, ale nie parzyła w  język. Na wierzch położyć orzechy, winogrona lub inne owoce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.